Πλέον και στην Ελλάδα η δημιουργία ενός E-Shop έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όμως, πόσο στοιχίζει να ξεκινήσετε το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα; Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα βασικά κόστη που πρέπει να λάβετε υπόψη για να δημιουργήσετε ένα E-Shop και τα σημαντικά στοιχεία που επηρεάζουν το συνολικό κόστος.

Για την δημιουργία ενός E-Shop θα χρειαστείτε κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα:

 1. Όνομα χώρου – domain name (το-ηλεκτρονικό-μου-κατάστημα.gr)
 2. Λογότυπο – Εταιρική ταυτότητα
 3. Πλατφόρμα E-Shop
 4. Φωτογραφίες των προϊόντων σας
 5. Καταχώριση προϊόντων
 6. Φιλοξενία E-Shop

Όποιο από τα παραπάνω μπορείτε να αφαιρέσετε από την λίστα, μειώνει το τελικό κόστος. Αρκετοί που έχουν ήδη κατάστημα, έχουν έτοιμο το λογότυπο ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο προμηθευτής παρέχει έτοιμες για χρήση σε e-shop τις φωτογραφίες των προϊόντων.

Επιπλέον των παραπάνω πολύ πιθανό να χρειαστείτε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 1. Διασύνδεση με Τραπεζικό Ίδρυμα, PayPal ή άλλο πάροχο ώστε να δέχεστε πληρωμές μέσω πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας
 2. Πολυγλωσσικό σε περίπτωση που τα προϊόντα σας πωλούνται και εκτός Ελλάδας ή σας ενδιαφέρει και η προσέγγιση μη ελληνόφωνων πελατών
 3. Προσβασιμότητα από ΑμεΑ
 4. Διασύνδεση με Εμπορικό Πρόγραμμα – Αποθήκη για παρακολούθηση αποθέματος, τιμών ή και για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών  (πελάτες, παραγγελίες κ.α.)
 5. Σύνθετες εκπτώσεις – προσφορές (ένα συν ένα, περισσότερα από τρία προϊόντα κ.α.)
 6. Προϊόντα με παραλλαγές και το πλήθος ή πολυπλοκότητα αυτών (χρώμα, μέγεθος, υλικό κ.α.)
 7. Προϊόντα με χαρακτηριστικά και το πλήθος ή πολυπλοκότητα αυτών (βάρος, επιτοίχιο, επίπεδο, ίντσες, τεχνολογία κ.α.)
 8. Σύνθετα μεταφορικά (χρέωση μεταφορικών με βάση απόσταση, βάρος, εύθραυστου ή ευαίσθητου προϊόντος κ.α.)

Ποιο είναι τελικά το κόστος κατασκευής E-Shop;

Με βάση τις παραπάνω παραμέτρους ένα E-Shop μπορεί να κοστίζει από μερικές εκατοντάδες ευρώ έως και μερικές χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Δείτε τα πλεονεκτήματα ή και τι περιλαμβάνει η δημιουργία E-Shop από την Pontemedia ή ζητήστε μας να κοστολογήσουμε το δικό σας E-Shop.

Για όσους θέλετε να εντρυφήσετε περισσότερο, έχει και συνέχεια.

Πλατφόρμα E-Commerce

Η πρώτη και βασική επένδυση είναι η επιλογή της πλατφόρμας E-Commerce. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ανοιχτού κώδικα λύσεις, όπως το WooCommerce για το WordPress, ή εμπορικές λύσεις όπως το Shopify. Το κόστος μπορεί να κυμαίνεται από δωρεάν για τις ανοιχτού κώδικα επιλογές μέχρι μηνιαίες συνδρομές για τις εμπορικές πλατφόρμες.

Σχεδίαση και Ανάπτυξη

Η δημιουργία μιας ελκυστικής και λειτουργικής ιστοσελίδας απαιτεί επίσης επένδυση. Θα πρέπει να προσλάβετε έναν σχεδιαστή για τον σχεδιασμό του λογοτύπου σας και τη γενική αισθητική του E-Shop. Επίσης, θα χρειαστεί ένας προγραμματιστής για την πραγματοποίηση της ανάπτυξης και της προσαρμογής της πλατφόρμας στις ανάγκες σας.

Περιεχόμενο και Εικόνες

Ο περιεχόμενο του E-Shop, όπως οι περιγραφές προϊόντων και οι εικόνες, είναι ζωτικής σημασίας. Θα πρέπει να επενδύσετε χρόνο στη δημιουργία περιεχομένου υψηλής ποιότητας ή να προσλάβετε επαγγελματίες συγγραφείς και φωτογράφους.

Φιλοξενία και Όνομα Domain

Το κόστος φιλοξενίας και αγοράς του domain είναι συνήθως μηνιαίο ή ετήσιο και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τους παρόχους.

Ασφάλεια και Πιστοποιητικό SSL

Για να προστατεύσετε τις συναλλαγές των πελατών σας, θα χρειαστείτε ένα πιστοποιητικό SSL. Το κόστος του SSL μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον πάροχο.

Προώθηση και Μάρκετινγκ

Για να φτάσετε το κοινό σας, θα πρέπει να επενδύσετε σε διαφημίσεις, μάρκετινγκ και SEO. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κόστος για Google Ads, social media διαφημίσεις, και ειδικούς σε SEO.

Συμπέρασμα

Η δημιουργία ενός E-Shop αποτελεί μία σημαντική επένδυση που μπορεί να αποδώσει μεγάλα κέρδη στο μέλλον. Το συνολικό κόστος κατασκευής ενός e-shop όπως είδαμε παραπάνω εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι επιλογές σας για πλατφόρμα, σχεδίαση, μάρκετινγκ και άλλα.

Επικοινώνηστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα ή για να σας κοστολογήσουμε το δικό σας e-shop.